Декемврийски обзор

Нямам ясен план кога и как какво да пускам, но бях сигурна, че ще направя един тлъстичък декемврийски обзор, неизбежно леко хаотичен. Не целя да ви задръстя с информация, всички сме претоварени, дори да става дума за готини неща, но ако си намерите нещо тук, което да ви е любопитно, за мен ще е супер. И най-вече го правя за себе си, обичам подобен тип събирачески постове.

Първо, нека има музикален фон, черпя ви една Mama Saturn, за която ме светна Калина. Аз все така продължавам да не откривам нова музика, цикля си в нещо средно между 80-те, Жлъч и Братя Аргирови. Не си давам зор, не знам имена на албуми и Спотифай профила ми не е нещото, което би ви зантригувало. Обаче тези 30 минути Mama Saturn са музикално пиршество.

Не помня вече какво гледах този месец, освен снощи, когато най-сетне се запознах с първа част на The Godfather – това е от онези филми, които хората не могат да повярват, че не си гледал и тайничко те смятат за пълен дебил, който е живял на друга планета. Всъщност аз ужасно много неща съм пропуснала и едва последните 5-6 години ми се отвори апетита, та наваксвам яко, но не страдам от комплекси, даже се кефя, че сега на пресен акъл гледам неща, дето повечето хора смътно си спомнят. Сериалът, който ми направи впечатление, е The Marvelous Mrs. Maisel, наистина е много смешен! Става дума за домакиня от 60-те, чийто съпруг я оставя, което не е като сега да те зареже мъжът ти, малко по-драматично е, защото дори самата идея да си намериш работа е супер екстравагантна. Мириам Мейзъл е от заможно семейство, облича се елегантно, готви идеални манджи, покрива всички стандарти не само за перфектна домакиня, но и за жена. Всяка сутрин тя става и си мери глезените, талията, всички възможни обиколки и ги записва в тефтер. Вечер си ляга с идеална фризура и грим, чака съпругът да заспи, след което става и се оправя за нормално лягане, а на сутринта се събужда преди него и така той никога не знае как изглежда тя без червило и къдрици. Въпросният льольо, който й изневерява, си мечтае да стане комедиант, обаче Мириам е сто пъти по-забавна и естествена, идва й отвътре да е на сцена и да импровизира, което също нека си припомним не е обичайно за онези години. Баща й е актьорът, който играе Монк! Супер красив сериал, изплаквам око по 60-те, смея се с Мириам и нейните роднини, кой от кой по-ценен експонат. Eто я как печели Emmy. С няколко думи – хумор, класа, пак хумор (често точно тогава, когато не го очакваш), интересни ситуации, страхотна актьорска игра, недосаден феминизъм. Тук пък има малко повече за главната актриса, която като повечето от нас се бори с Impostor syndrome…

Най-добрите сериали на годината от Юлия и Иван.

Съвсем случайно напоследък откривам единствено руски художници 😀 Един от тях е Георгий Курасов, който поне в моя нюзфийд е известен с една картина на жена, която чете книга по особено изкилифенчен начин. Бърз рисърч в гугъл обаче показва още 1039384 чудесни неща от него, които заслужават внимание и които го правят един от важните представители на кубизма.

Заглавната картинка на публикацията пък е от друго руско име – Серге́й Ива́нович Смирно́в:

Да живеят блоговете! И през 2020 не издъхнаха, а тези, които следя, са си живи и здрави. Понеже си падам по равносметки, винаги чета и чуждите. Мария Донева тук разказва не за всичко, което не се случи, а за нещата, които все пак се състояха и които ни донесоха утеха. Тея и подборката на книгите, които са били важни за нея през последните 12 месеца, винаги следя с интерес какво ще препоръча. Блогът на Иван е от виртуалните места, които ме респектират, много често дори научавам нови думи от него и не се свеня да си го призная 😀 Добре де, мъъъничко се свеня, но пък ми е супер любимо мозъчно упражнение да чета текстовете му. Преди две седмици пък пусна този личен пост със снимки, който чета на порции.

Ако не беше Марта, това нямаше да стигне до мен, а ми звучи като последното нещо, което бих пропуснала – албум “Една като никоя. София в старите пощенски картички и снимки”. Ебаси якото! Много хубаво интервю в Блог Стара София, в което става ясно, че от албума ще разберем повече за “развитието, изграждането и промените на изпълнената с дух и романтика стара София и извисяването ѝ до европейска столица. Читателите ще могат да надникнат сред човешката гълчава на софийските пазари, да почувстват българския възрожденски дух в архитектурните традиции, да усетят бита и уловията на живот, топлината в отношенията и ежедневието на някогашните софиянци. “ ❤ Оказва се обаче, че изданието е доста скъпо и нямам идея дали скоро ще се сдобия с него, макар колекционерът в мен да пищи. Неособено плавно се прехвърлям в блога на Мартина искам да споделя две неща – номиниции 2020, в които се говори за дюнери, дрехи, благотворителност, каръщина и какво ли още не, както и появата на рубриката Храна за размисъл, в която вече има две истории.

Книга на месеца за мен е “Джони Паник и Библията на сънищата”, в ревюто обяснявам защо, какво и т.н. Междувременно прочетох антология със скандинавски разкази, чийто предговор е на Вера Ганчева и Иван си е направил труда да качи тук. Много напоителен и интересен текст. Най-сетне, след години разминаване, прочетох “Чуждестранният легион” на Лиспектор, за която знам толкова много предварително, че все живея с мисълта, че съм я чела. Цвети е споделила впечатления тук, а в нейния блог и в този на Иван има и други постове за една от най-важните фигури в бразилската литература (“изглежда като Марлене Дитрих и пише като Вирджиния Улф”).

Декември не ме подмина и поетично, ходих до малки и любими книжарници като Книжици и Нисим, взех си новата книга на Лилия Йовнова, двете нови книги на издателство “Да” (Цочо Бояджиев и Рутхер Копланд), препрочитах стари из нас. На Коледа пък си купих “Чудна лятна нощ” на Яна Борисова и общо взето на две сядания я прочетох, беше идеалният момент за тази среща. Все така единствено списание, което ме кара да ходя до будката на Ситняково, е InGlobo, вече се чувствам като рекламно лице, а не са ми дали дори една мандарина. Оттук може да свалите специалния безплатен юбилеен брой.

Във Фейсбук напоследък спамя със стихотворения от Иван Николов. На случаен принцип всеки ден отварям по някое от качените онлайн стихосбирки, и засега няма едно, което да не ми е харесало. Планирам да се сдобия с него на хартия 🙂 Примерно с това тук ви черпя. С това пък задължително.

Този месец съм супер щастлива, че ръчнах Теди да си направи отделна страница за снимките, която тя кръсти sledobedi. За пореден път си доказвам, че понякога, дори да е малко неловко, си заслужава да пишеш на някого, за да му кажеш, че това, което прави, е красиво 🙂

Lomovera пък в Инстаграм пуска 12 поста с неща, за които е благодарна. Страницата й така или иначе е задължителна, та ако не сте я последвали сега, хванете последния влак за 2020.

Харесват ми момичетата и котката, които рисува Kelly Beeman:

Тази страница с тези сгради е идеална за изплакване на третото архитектурно око:

Рискувам да стане пост за Инстаграм, затова последно оставям това тук.

Alex H. Pflaum Photography има ЗВЕРСКИ ЯКИ кадри. Толкова са мащабни, че не мога да гледам много от него наведнъж, уморява ми се впечатлителността.

Това не е скрита реклама на нескафе, а нещо ново, което ми привлече интереса, защото следя работата на Владо и ми е любопитно всяко ново нещо, което измисля. Re:Start смятам, че няма аналог по нашите ширини и ми се иска да го оставя тук просто така за всеки случай.

Може би е добре да приключвам вече. Пожелавам ви 2021 да е по-щадяща, а ние да се грижим за себе си първо, а после и един за друг. Нека ви е светло, уютно, просторно, дори когато за осми ден сте виждали света само през прозореца 🙂 За финал един статус на Петя Кокудева, който съм сигурна, че е ясно защо държа да споделя.

One Comment Add yours

  1. Стефи, нацъкала съм всички линкове и на пръв поглед харесах доста неща! Днес ще се наслаждавам на всичката красота, която си споделила! Междувременно, слушам Mama Saturn и е просто жестока! Мерси!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s