Заглавието липсва

on

Чета си стари текстове в блога и съвсем спокойно мога да ги пребуликувам с днешна дата, никой няма да се усъмни. Просто защото мислите и страховете ми винаги са били едни и същи, и защото винаги са били “актуални” спрямо световното положение.

За пореден път аз съм по детски удивена от това как само случайността на нашата локация и рождение ни дели от хората по новините. Не мога да повярвам, че между два служебни мейла попадам на снимката на дете, което само минава границата с торбичка и телефонен номер на ръката. И после трябва да си измия косата, да си свърша работата, да се потопя в рутината. Гледаме тази война като някакво зловещо риалити, след което си пускаме Нетфликс и си поръчваме по takeaway. Всъщност не би могло да е другояче. Дано не звучи обвинително, няма такива нюанси, просто изливам това, което ми е в главата.

Преди няколко дни бях сама вечер в пълната тъмнина на неособено безопасен софийски участък. Усетих, че се тревожа, оглеждах се и в този миг чух силни шумове подобни на взрив. Бях абсолютно убедена, че падат бомби! Отне ми почти цяла минута да схвана, че това е заря за трети март. Само за 10 дни война познатите гледки и звуци се трансформираха в заплаха.

(Споделям новини и се чувствам гузно. Споделям нещо хубаво и се чувствам гузно. Не споделям нищо и ми е гузно.)

Какво да ви кажа, само се вайкам. И., който не приема емоционално нещата, направи толкова много, докато аз, ревейки, само дарих едни пари. Чувствам се слаба, глупава и безполезна. Привилигерована (поне засега).

И не е само за украинците. Не бях на себе си и когато други държави страдаха. Наистина ме изумява случайността на рулетката – ти ще оставиш син/баща/съпруг под бомбите, а ти, намиращ се на 1000 км едва ще отидеш на маникюр.

Активирането на едни и същи размисли е поредното доказателство, че нищо не съм осмислила, преработила, осъзнала и приела. Но това да ми е проблемът.

2 Comments Add yours

 1. GalPetkova says:

  Същите чувства извират и от мен, Стефи.
  А преди няколко дни се чу някакъв двоен взрив и мислех, че ни бомбардират. Имаше хора на улицата до вкъщи и чак се приведоха все едно наистина бомбардират. То се чуло в цялата околия. Някакви свръхзвукови военни самолети и се получавал такъв шум като взрив ако излетят твърде рязко.

  Иначе аз пък не мога да се престраша да пускам в кулинарния си блог. То думата не е престраша. просто се чувствам виновна, че аз имам някакво ядене, а онези хора нямат.

  Не мога да повярвам как за толкова кратко време животът толкова се преобърна.

  Liked by 1 person

  1. Elion says:

   Много е особено всичко, Гале. Споделям за Украйна всякакви кампании и новини, но като шерна нещо друго на стори тип сграда/брънч и се чувствам хем гузно, хем знам и че всички много изпаткахме вече и понякога имаме нужда да видим във фийда си нещо различно от ужас и страдание. Объркана съм, признавам, чувствам се неадекватна в социалните мрежи цялостно напоследък :/

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s