Най-хубавото от седмицата

Не го бях планирала, но май ще стане традиция в неделя да споделям линкове към неща, които са ми харесали през последната седмица. И имам предвид най-различни теми, без някаква връзка, без допирни точки. Затова и вече си ги запазвам в папка, за да не пропусна нещо, направило ми впечатление.

Започнах да следя “Игрите на ума” в Spotify – подкаст за психическото здраве, дело на Костантин Вълков. Втори епизод беше с моята любима Калина Линкова – ако цъкнете на името й, ще прочетете и едно книжно интервю с нея в АзЧета. Чуйте записа, смислен е, няма излишни пълнежи и не на последно място е изключително приятно да я слушате как говори. Така ми се прииска да свърши това извънредно положение и пак да сме двете на кафе…

Тук пък Бени, която съвсем скоро ще изгрее и в блога, чете свои стихотворения. Още един успокояващ глас. И човек, чиито мейли понякога ме връщат към живота.

Снимки, снимки, снимки! Обсебена съм, непрекъснато ровичкам в Пинтерест, търся имената на фотографите (а когато не ги намирам, но въпреки това споделя, ми е гузно пред Калина!), след което и статии за тях, сайтовете им, всичко. Ето Sandra Freij и DiDonato.

Снимката, която следва, пък е дело на Tim Cavadini – разгледайте сайта му, има уау неща.

Новият брой на Литературен вестник и това интервю в превод на Цвети Марева.

Много думи от Тарковски тук, то направо е супер трудно да решиш кое точно да цитираш. Да речем това:

Изкуството служи на човека, за да се възвиси и издигне духовно над самия себе си, да използва това, което наричаме духовна воля. И тук възниква още един важен въпрос. Натискът, който изпитвам в работата си, не е някакво изключение. Художникът винаги е подложен на натиск отвън. Той никога не разполага с идеалните условия за работа. Ако на художника му бъдат създадени идеални, стерилни условия, нищо няма да се получи. Човек не може да работи в безвъздушно пространство. Той трябва да чувства някакво налягане. И аз не знам точно какво. Но художникът съществува тъкмо поради това, че светът е нестроен и несъвършен. Изглежда именно това е причината за съществуването на изкуството. Иначе човек нямаше да търси хармония в разни странични занимания, щеше да живее хармонично и това щеше да му е достатъчно. По моему, изкуството съществува тъкмо поради това, че светът е зле устроен. И точно за това се говори в моя „Рубльов“. Търсенето на хармония, търсенето на житейски смисъл и неговото претворяване в хармоничните отношения между хората, между изкуството и живота, между днешните времена и историята – именно на това е посветен моят филм.

Интервю с психолога Слави Стоев – човек, който винаги знае кога как и какво да каже.

Линк с безплатни art classes – благодаря много на милото Марини, че ми го прати! Няма да го стискам за себе си, така че предавам нататък.

Днес ми дойдоха новите книжки, ето ги. Дочетох други, препрочетох трети, скоро ще пусна книжен пост.

Не съм откривала нова музика, не знам какво ми се слуша. Догледахме The Kominsky Method. Направих елда с гъби и нося нормална риза вкъщи от два дни, защото изведнъж имам бум на социални контакти, изразени във видео разговори по месинджър.

Надявам се, че поне един от линковете тук ще ви е интересен с нещо.

Ваша,

Елион

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s